A cukor és az agyunk kapcsolata

2023.07.26

Minél több cukrot fogyasztasz el, annál kisebbé válik az agyméreted!

Testi egészség nélkül nincs lelki egészség. Amellett, hogy sématerápiás tanácsadást vezetek, igyekszem odafigyelni klienseim testi egészségére is.

Pszichológusként tudom, hogyan van hatással a lelki egészségünkre a táplálkozásunk, valamint a lelki problémák miként hatnak a tápanyag felvételünkre és alakulhat ki egy-egy evészavar.

Saját tapasztalatból mondom, hogy rettenetesen fontos odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk, ugyanis ezek hatással vannak a mentális egészségünkre is. Továbbá gyógyíthatóvá válnak a mentális betegségek is egy-egy étrendbeli változtatással, többek között a depresszió és a szorongás is.

Kezdjük is egy fontos kérdéssel: Neked milyen a kapcsolatod a CUKOR-ral?

A legtöbb embernek leginkább bonyolult… Hiszen folyamatosan olvasni, hallani olyan kutatásokat, tanácsokat, hogy jobb elhagyni a cukrot, a szénhidrát a gyilkos ellenség, azonban ez mégsem olyan könnyű. A cukor olyan, mint egy rossz barát vagy barátnő, akiről azt mondják, hogy jobban járnánk, ha szakítanánk vele.

Lehet, hogy már többször meg is próbáltuk, azonban a cukor mindig ott van, amikor szükségünk van rá. Ha szomorúak vagyunk, vigaszt nyújt, ha pedig ünneplésre kerül sor, akkor is szívesen segédkezik.Mellesleg a cukor legjobb barátja, akivel szinte kéz a kézben jár, a rossz zsírok. Mondanom sem kell, hogy a kettejük kombinációja iszonyatosan káros az egészségre. Hiába vannak jó vagy rossz zsírok, manapság már szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik melyik kategóriába tartozik: lehet, hogy egyik a nap a kókuszzsír egészségesnek volt nyilvánítva, míg a következő nap már nem.


De miért is fontos az, hogy elkerüljük a cukor és a rossz zsírok fogyasztását?


Tudom, hogy nagyon nehéz ez a kérdés… Meg hát minek is kellene így cselekedni, ha nagyon sokan úgy vannak vele, hogy 'csak nem lehet annyira káros és egészségtelen a fogyasztásuk' és megbeszélik magukkal, hogy nem is igazán függők… de mégsem telik el egy nap anélkül, hogy cukrot vagy rossz zsírokat fogyasztatnának. Neurokémiai szempontból pedig nincs is ebben semmi meglepő.

A cukor felszabadítja az agyban a "jó érzést" kiváltó vegyületet, a szerotonint, amely eloszlatja a rossz érzéseket, önbizalmat ad számunkra és azt az érzést kelti bennünk, hogy a "világ rendben van". A rossz zsírok emellett egy másik energizáló biokémiai vegyületet, a dopamint szabadítják fel, amelyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy stresszes helyzetekben cselekedni tudjunk és helyt álljunk mindennapi életünkben.

A cukor és a rossz zsírok az idő során amellett, hogy szerotoninhoz és dopaminhoz juttatnak bennünket, végső soron károsítják is az agyunkat.

Hatással van a BDNF szintünkre, amely az agyi növekedési faktor angol rövidítése. 

A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), az agyi eredetű növekedési faktor egy olyan fehérje, amelynek kiemelkedő szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a depresszióban és szorongásban szenvedőknek lényegesen kevesebb BDNF termelődik az agyukban,viszont a megfelelő étkezés mellett a társas támogatás szerepe is kiemelkedő a BDNF termelésben.

Ilyenkor arra gondolok, hogy olyan kapcsolatokat alakít ki a személy, amely hatással van a másokhoz való kötődésének milyenségére, s itt jöhet képbe akár a pszichológus felkeresése is.

Ez a fehérje segít megelőzni az agysejtek pusztulását, amelyben nagy szerepet játszik a cukor és a rossz zsírok.

A BDNF ezen felül elősegíti az új idegsejtek születését, az idegsejtek közötti kapcsolatok, átjárhatóság létrejöttét, amelyeknek kulcsfontosságú szerepe van a tanulásban. Továbbá az új kapcsolat által egy sérült agyterület funkcióit a környező területek képesség válnak arra, hogy átvegyék, ezáltal a sérülés után a beteg vissza tudja nyerni régi képességeit. Lényegében ez az agyi plaszticitás.

A cukor és a rossz zsírok ZSUGORÍTJÁK az agyat

Néhány évvel ezelőtt jelent meg az első olyan tanulmány, ahol bebizonyították, hogy a cukor és a rossz zsírok ZSUGORÍTJÁK az emberi agyat, tehát megölik az agysejteket és rossz hatással vannak az agyi BDNF szintre is. Ezek mellett természetesen ide tartoznak a cukros, édesítőszerrel megspékelt üdítők és a már félkész, egészségtelen ételek fogyasztása is.

Ez a tanulmány többek között azt is kimutatta, hogy összefüggés van az agyméret és a grillezett halakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend fogyasztása között, úgyhogy a mediterrán étrend követése mindenképpen egy jó lépés az egészséges táplálkozás kialakításában. Mivel azonban az évek során jelentős mértékű cukrot, lisztet, gabonát és zsírokat fogyasztunk, érdemes ezen kicsit túl menni.

Ahhoz, hogy vissza tudjuk fordítani az agyi zsugorodást, még több agyi eredetű növekedési faktorra (BDNF) van szükségünk. Lényegében ez olyan az agynak, mint a gyepnek a műtrágya (csak hogy szemléltessem a fontosságát)Érdemes megtartani a mediterrán étrendet, viszont megspékelni olyan stratégiákkal, módszerekkel, amelyekkel enyhe ketózis alakul ki a szervezetben, így a szervezet az elraktározott zsírokat tudja elégetni a cukor helyett.

Tehát a BDNF-termelődés fokozása a "cukoragy", vagyis az összezsugorodott agy legnagyobb ellenszere.

Dr. Mike Dow Cukoragykúra c. könyve lényegében erről szól. A mediterrán és a ketogén étrend úgy hozza helyre a cukoragyat, hogy segíti növelni az agynak azt a részét, amelyet a cukor zsugorít.Az agyban ugyanis képesek létrejönni új agysejtek, és a jó hír az, hogy a cukor és a zsír csak egy részüket zsugorítja, tehát a cukoragy igenis helyrehozható!

Néhány cukoralkoholt tartalmazó cukormentes édesség, vagy diétás étel, amelyeket ÉRDEMES KERÜLNI:

  • Ace-K vagy aceszulfám-K

  • Agávé nektár/szirup

  • Aszpartám

  • Barna cukor

  • Bulgur

  • Búza

  • Cukor (kristálycukor, porcukor))

  • Fruktóz

  • Glükóz

  • Gyümölcslé

  • Juharszirup

  • Kókuszcukor

  • Kukoricaszirup

  • Laktóz

  • Liszt (minden hajta, kivéve: mandula-, kókusz-, földimandula-)

  • Maltodextrin

  • Méz

  • Nádcukor

  • Nádcukorszirup

  • Nyerscukor

  • Quinoa

  • Répacukor

  • Rizsa

  • Rizsszirup

  • Szacharin

  • Szőlőcukor

  • Szukróz

  • Tönkönybúza

Összefoglalva, mely rossz zsírokat érdemes elkerülni:

  • Olajban sült ételek,

  • Omega 6-ban gazdag ételek (pl.: az összes hagyományos módon előállított állati eredetű termékek, beleértve a tejtermékeket és a tojást is)

  • Felvágottak

  • Margarin

  • Feldolgozott húsok

  • Vörös húsok - kivéve azokat, amelyek több omega 3 zsírsavat tartalmaznak, úgy, mint a zöldtakarmánnyal táplált, bioállatokból származó húsok

  • Telített zsírok (kivéve egy kávéskanálnyi szűz kókuszolajat, vagy bio, takarmánnyal táplált, szabadtartású állatból származó magas omega 3-tartalmú telített zsírsavak

  • Transzzsírok



Forrás: dr. Mike Dow: The Sugar Brain Fix - 2020



Készítsd el weboldaladat ingyen!