Egészséges Felnőtt sémamód megerősítése

2022.11.08

Mit tehetünk a váratlan, nehéz helyzetekben?

Gyermekként a nehéz és veszélyt jelentő helyzetekben nem vagyunk birtokában még olyan tudásnak és eszközöknek, amelyekkel adaptívan, azaz jóllétünk érdekében hatékonyan meg tudunk küzdeni a nehézségekkel.

Csak három választásunk volt: HARCOLJ! MENEKÜLJ! NE MOZDULJ!

Ez velünk született, ösztönös reakció, amit az ősemberek is átélhettek amikor egy vérszomjas tigrissel néztek szembe. Azonban ahogyan felnőtté válunk és más környezetbe kerülünk, ezek a régi megküzdési módok már nem adekvátak és egyre inkább fognak problémákat okozni. A gyerekkori túlélési stratégiák MALADAPTÍV megküzdési stratégiákká válnak felnőttkorban.

Maladaptív Megküzdési Módok

Olyan megküzdési formák, azaz módok, amelyek gyermekkorban segítettek a Kicsi Énünknek a túlélésben. Felnőttkorban azonban ezek a megküzdési módok már inkább problémák forrásává válnak és hátráltatnak a boldog, teljes, egészséges kapcsolatokkal teljes élet elérésében.

A sématerápiában gyakran használt sémamód-munkával be tudod azonosítani, hogy éppen milyen Megküzdési Módokat használsz a nehézségekkel teli helyzetekben, vagy az adott pillanatban. Képessé válsz arra, hogy meglásd, milyen problémákat, gondokat okoznak számodra ezek a Módok.

Miután be tudod azonosítani a Maladaptív Megküzdési Stratégiáidat, el fogod tudni dönteni, hogy megtartod-e azt az adott Megküzdési Módot, vagy inkább mást választasz helyette s megpróbálsz ezen a működekként azok a segítőink voltak. Távol tartották tőlünk a fájdalmas és nehéz érzéseket. 

Természetesen adódnak olyan helyzetek felnőttkorban is, ahol a HARCOLJ! MENEKÜLJ! NE MOZDULJ! válaszok a megfelelőek, de vélhetően nem olyan gyakran, mint régen.

Ehelyett rámutat egy lehet, hogy teljesen új módra a sématerápia: az Egészséges Felnőtt sémamódra.

Maladaptív Megküzdési Módok funkciói:

Érdemes arra emlékezni, hogy a Malapdív Megküzdési Módok nem véletlenül jöttek létre, hiszen gyerekként azok a segítőink voltak. Távol tartották tőlünk a fájdalmas és nehéz érzéseket.

Sok felnőtt észre sem veszi, hogy még mindig, tudat alatt ugyanúgy reagál nehéz helyzetekben, mint kiskorában. Ez természetesen nem az ő hibája, hiszen úgy, mint ahogyan a kisgyerek sem tudja még, ha nem tanították meg neki, hogy milyen sok MÁS módja van a megküzdésnek.

A sématerápiás foglalkozások során szükséges előhívni ezt a módot, elbeszélgetni vele, mi az, amiben a Kicsi Énünknek a segítségére jött létre, megköszönni neki a "szolgálatát", majd megkérni arra, hogy kicsit lépjen hátrébb. Így esélye lesz az Egészséges Felnőtt módnak a Kicsi Énünk segítségére lenni nehéz helyzetekben.

A sémamód munka gyakorlásával pedig egyre nagyobb valószínűséggel választunk más megküzdési stratégiát, olyanokat, amelyeknek a birtokában van már az Egészséges Felnőtt részünk.

Ő a főnök, Ő ismeri a legjobban a Kicsi Énünk szükségleteit, vágyait, és tud ezek mentén adaptívan cselekedni. Ennek következtében a Maladaptív Megküzdési Mód meggyengül, egyre kevesebbszer jelenik meg gondolati, viselkedéses és érzelmi szinten egyaránt.

Egészséges Felnőtt sémamód funkciója:

Az Egészséges Felnőtt tehát tisztában van a Sérülékeny, Kicsi Énünk érzéseivel, gondolati világával, szükségleteivel, s ezeknek az adaptív kielégítésére igyekszik anélkül, hogy a Maladaptív Megküzdési Módokat segítségül hívná.

Kontrollálja vagy validálja, elismeri a Dühös Gyermek haragját, dühét, határt szab a Fegyelmezetlen, Impulzív Gyermek akaratának, követeléseinek, és örül a Boldog Gyermek jóllétének.

Emellett van egy másik nagyon fontos funkciója: gyengíti a Büntető, Kritikus hangokat, amelyek sok felnőttnél automatikus, negatív gondolatok formájában jelennek meg és a Kicsi Énünknek rendkívül fájdalmas folyamatosan hallgatni őket.

Én úgy gondolom, hogy a saját Sémamódjaink beazonosítása, megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy tudjunk változtatni jelenlegi helyzetünkön egy pszichológus segítségével.

A Sématerápia folyamata, a sématerápiás eszközök, technikák mind-mind arra szolgálnak, hogy a pszichológus és a kliens között kialakult bizalmas kapcsolatban gyógyulni tudjon a Kicsi Énünk és megerősödjön az Egészséges Felnőtt.


Készítsd el weboldaladat ingyen!